Fethiye Denizlerini Balon Balığı İstila Mı Etti? Balıkçılar Balon Balıklarını Avlayacak Mı?

Geçtiğimiz günlerde resmi gazete Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararda Akdeniz'deki balon balığını avlayanlara verilen destek ödeneği attırılmıştı. Akdeniz'deki balon balığı istilasının önüne geçmek için alınan karar, Fethiyeli balıkçıları harekete geçirdi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Volkan YENGEL

Geçtiğimiz son birkaç yıl içerisinde Akdeniz’deki balon balığı popülasyonu artarak, günden güne istila halini almaya başladı. Hem denizlerdeki balık ve kabukçu hayvan popülasyonunu tehdit eden balon balıkları, aynı zamanda birkaç kez insanlara saldırı vakasına neden olmuştu. 
Artan balon balığı sayısından sonra turizmin tehlikeye girmesi söz konusu olunca, Cumhurbaşkanlığından yeni karar çıktı. Resmi gazetede de yayımlanan yazıda, balon balığı avlayıp getirene adet başına 25 lira destek verileceği yasallaştı. 
Muğla’nın birçok kıyısında fazlasıyla rastlanan balon balığı, Fethiyeli balıkçıları harekete geçirdi. Balıkçılar ağlarına sürekli olarak balon balığının takıldığını birkaçını yakaladıklarını, bazı balıklarında dişleriyle ağları keserek kaçtığını dile getirdi. 
Fethiyeli balıkçılar, avlanma sırasında çok fazla balon balığı ile karşılaştıklarını ifade etti. Fethiyeli bir balıkçı, “Balon balığının zehirli olduğunu duyuyoruz. Zaten kimse yemiyor ama balıkçılara çok zararı olduğunu biliyoruz. Bizim ağımıza takılıyor, takılsa da 3-5 tane takılıyor. Diğer takılanlar da makas gibi ağı keserek çıkıp gidiyor. Artık balon balıklarını tutmaya da çalışacağız. Çıkanları da getireceğiz. Balıkçılar olarak bunu değerlendireceğiz” diye konuştu. 

Balon balığı nedir?
Tetraodontidae (kirpi balığı) familyasından son derece zehirli bir kemikli deniz balığıdır. Balon balığı, okyanus kirpi balığına çok benzemektedir ancak daha uzundur ve simetrik bir kuyruk yüzgecine sahiptir. Sırtı gri veya kahverengidir ve daha koyu lekeler vardır ve karnı beyazdır. Balığın yanları boyunca karakteristik bir gümüş şerit uzanır. Balon balığının boyu 40 santimetreye (16 inç) kadar çıkabilir.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN