GÜNLÜK AĞACI VE MERA ALANIMIZI VERMEK İSTEMİYORUZ…

Dünyada sadece Amerika ve Türkiye'de Fethiye ve Köyceğiz çevresinde bulunan Günlük (Sığla) Ağaçları ile meralar birer birer yok oluyor. Fethiye'nin Kargı ve Yanıklar Mahallesindeki 25 dönümlük bir inşaat firmasının şantiye alanının 2/B kapsamına alınıp, mahalle sakinlerinin eskiden hayvanlarını otlattığı yere yeni villalar dikilmek istendiği iddia edildi. Doğal sit alanındaki bölgede endemik bitkiler arasında bulunan Günlük ağaçları da yer alırken, mahalle muhtarları ve mahalle sakinleri 'Hem günlük ormanları daha fazla tahrip olacak hem de köylerimize ait olan eski meramız elimizden gidecek. Buralara artık ikinci konutlar yapılmamalı' diye konuştular.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Dünyada sadece Amerika ve Türkiye’de Fethiye ve Köyceğiz çevresinde bulunan Günlük (Sığla) Ağaçları ile meralar birer birer yok oluyor. Fethiye’nin Kargı ve Yanıklar Mahallesindeki 25 dönümlük bir inşaat firmasının şantiye alanının 2/B kapsamına alınıp, mahalle sakinlerinin eskiden hayvanlarını otlattığı yere yeni villalar dikilmek istendiği iddia edildi. Doğal sit alanındaki bölgede endemik bitkiler arasında bulunan Günlük ağaçları da yer alırken, mahalle muhtarları ve mahalle sakinleri “Hem günlük ormanları daha fazla tahrip olacak hem de köylerimize ait olan eski meramız elimizden gidecek. Buralara artık ikinci konutlar yapılmamalı” diye konuştular. 

Fethiye’nin Kargı ve Yanıklar Mahallesinde yıllarca mera alanı olarak kullanılan, bir dönem bir İnşaat şirketi tarafından kurulan şantiye yeri olarak bilinen yaklaşık 25 dönümlük alanın içine birazda Günlük ağaçlarının bulunduğu yerlerin katılıp 2B statüsüne alınmak istendiği iddia edildi. Daha önceki inşaat şirketinin yaptığı şantiyenin kaçak olduğu ve yıkım kararı verildiği ileri sürüldü. Mevcut binalar tamamen köhne bir hale gelirken 2/B yasası ile birlikte bu bölgedeki taşınmazı satın almak için harekete geçen aynı inşaat şirketinin özellikle Günlük ağaçlarının bulunduğu bölgede de sahiplenmek istediği kaydedildi. Kargı Mahalle Muhtarı Baha Koyuncu, Yanıklar Mahalle Muhtarı Mehmet Argıç, eski muhtar Rüstem Koyuncu ile bir grup mahalle sakini şantiye yerinde gazetecilere açıklamalarda bulunup bu alan iki mahallemize aittir. Bu yerler hem arkeolojik hem de doğal sit alanıdır. Devletimizin eski bir mera olan bu yeri mahallemize yani köyümüze bırakmasını istiyoruz” dediler.

Yanıklar muhtarı Mehmet Argı açıklamasında  “Bu bölge Kargı Yanıklar halkının ortak kullanım alanı. Tabanda sığla ağaçlarının ormanda Günlük ağaçlarının olduğu bellidir. Keşif yapılırsa bu da gözükür. Buradaki şantiye alanının kalkmasını istiyoruz. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı olmak üzere 12 kuruma başvuru yaptık. İtiraz dilekçemizi yazdık.  Burada eskiden hayvan otlatırdık. Sonradan ranta sağlamak için bu araziyi dolgu yapıldı” Dedi.

“SIĞLA AĞACI TÜKENMEK ÜZERE”

Yanıklar Mahallesi eski muhtarı Rüstem Koyuncu: “Kargı Mahallesi muhtarı ile dava açtık. Dava açınca keşif çıktı, hakim geldi  ve bu davayı biz kazandık. 2013 yılında karara bağlanmış ve tahliyesi gelmiş. Ama buranın tahliyesi yapılmadı. Bu dolguların altında sığla ağaçları var. Yeri kazsak altında sığla ağacı çıkar. Burası gençlerin oyun oynadığı, köylülerin hayvanlarını otlattığı yerdi. Bizim köylerimiz yüz yıllık evlerine orman tahliye kararı veriyor ve çıkın diyor ama buraya 4 yıl önce tahliye kararı gelmiş hala yerinde duruyor. Buraya bilinçli olarak şantiyeyi kurdular ve yeri zapt etmek için devam ettiler. Dünyada;  sığla ağacı tükenmek üzere. Türkiye’de az yerlerde var. Onları da burada yok ediyorlar. Orman burayı alsın, sığla ağaçlarını döşesin, köylüye verilsin. Amaç  buraya villa yapıp satmak. Önceden burası 900 dönem yanıklar mahallesinin mera alanıydı. Herkesin bildiği inşaat şirketi aldı. Meraları cumhurbaşkanı dahi bozamazmış ama bunlar bozuyor. Zengin olan işini yapıyor fakirler yapamıyor” şeklinde  konuştu.

“BURASI MERA ALANIYDI”

Fethiye Kargı Mahalle Muhtarı Baha Koyuncu: “Bizim çocukluğumuz burada geçti. Burası bataklıktı. Resmi dairelerde de Kargı- Yanıkların ortak kullandığı ‘mera’ alanı olarak geçerek. Burayı tarıma açma maiyetinde almışlar. 1983-1984 yıllarında imar geçirmişler. 1985-1987 yılları arasında burayı ve Yanıklar’daki Koymak tepeyi aldılar. Kargı’yı da mezarlığın arkasındaki büyük ormanla birlikte aldılar ve buraya dolgu yaptılar. Dolgu yaparlarken de bize cami yapacaklarını söylediler. Ama yapmamışlardır. En sonda burayı sahiplenmek için şantiyeyi buraya taşıdılar. Burayı boşaltma kararı çıkmasına rağmen yetkili kişiler boşaltmamıştır. Burası şahısa değil, kamuya açılsın. Bu güne kadar Günlük ağaçlarını köylü korudu ama şimdi tahrip edilmek isteniyor.” Diye konuştu.

“BURALAR HEP GÜNLÜK AĞACIYDI”

 

68 yaşındaki Nadi Ekinci konuşmasında  “Buralar hep Günlük ağacıydı. Çocukluğumuzda biz burada hayvanlarımızı otlatırdık. Köyümüzde iki tepe vardı. O iki tepeyi yok edip burayı doldurdular” dedi. 78 yaşındaki Rıfat Kırlı  ise  “Buralarda belimize kadar çamura çakıla çakıla ördek avlardık. Burası Günlük fidanlığıydı. Bu fidanlığı kapattılar bu ağaçlara kadar geldiler. Burası iki köyün ortak merasıydı. Şimdi ormana dahi katmıyorlar. Eski haline getirilsin” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN