Otomobilciler FTSO'da Toplandı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasınca, otomotiv Sektörünün sorun ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla organize edilen toplantı 17 Mart Cuma Günü FTSO Binasında yapıldı.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasınca, otomotiv Sektörünün sorun ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla organize edilen toplantı 17 Mart Cuma Günü FTSO Binasında yapıldı.

Toplantıda, 2017 yılı içerisinde yayımlanması beklenen “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı” yönetmelikle ilgili değerlendirmede bulunuldu. FTSO tarafından, sektörlerde yaşanan sorunların belirlenerek çözüme ulaştırılması kapsamında organize edilen sektör toplantıları otomotiv sektörü ile devam etti. Toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan,  121 Nolu AKARYAKIT, OTOMOTİV VE ULAŞTIRMA MESLEK KOMİTESİ  Başkanı Nuri Kıvrak, FTSO Hukuk Müşaviri Ezgi Kullukçu ile FTSO üyesi olan otomotiv bayileri ve 2. El alım-satım yapan oto galeri sahipleri katıldı.

Katılımcıların tanışması ile başlayan toplantıda otomotiv sektörü temsilcilerinin sorusu üzerine Akif Arıcan, FTSO tarafından yürütülen projeler hakkında bilgi verdi. Teleferik projesinin ihalesinin 3 Nisan 2017 tarihinde yapılacağını belirten Arıcan, Fethiye Üniversitesi ve Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları hakkında bilgi verdi. Fethiye üniversitesinin kurulması için mücadele ettiklerini belirten Arıcan, “2018 yılı içinde Fethiye Üniversitesinin kurulması için çaba sarf ediyoruz.

Şu anda 3 fakülte kuruldu. Bunların tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle İlçemizde 5 yıl içinde 10 bin öğrenci sayısına ulaşılacak. Bu da ilçemize ekonomik ve sosyal olarak ciddi katkı sağlar. Teleferik projesinin ihalesi 3 nisanda yapılacak. Yılların hayalini gerçekleştiriyoruz. Organize Sanayi Bölgesi için yapılan çalışmaların sonunda Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulması kararı çıktı. Fethiye’nin ekonomik ve sosyal hayatına değer katacak projelerin gerçekleşmesi için çalışıyoruz” diye konuştu. 

Otomotiv sektörü temsilcileri de Teleferik projesi ile Fethiye Üniversitesinin kurulmasının Fethiye için ciddi katkısı olacağına değinerek emeği geçenlere teşekkür ettiler.

FTSO Hukuk Müşaviri Ezgi Kullukçu, otomotiv ticaretine yönelik yasal düzenlemelere ilişkin bilgi verdi. Av.Ezgi Kullukçu, “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı” hakkında bilgi verdi. Yönetmeliğin dikkat çeken maddeleri irdelenerek otomotiv ticareti yapan kişilere getirdiği yükümlülükler anlatıldı. Sektör temsilcilerinin yönetmeliğe ilişkin görüşleri alınarak talepleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığına iletilmek üzere not edildi.

 

Sektör temsilcileri ikinci el araç ticaretinin yapıldığı bir sitenin yapılması için çalışma yapma kararı alırken Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasından destek istediler. FTSO Başkanı Akif Arıcan, sektörün bir araya gelmesi ve sorunların çözümü için Oda olarak “Elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız. Oda olarak her zaman üyelerimizin yanındayız” diye konuştu.

 

Toplantıya katılan Şeref Varlı, otomobil galerilerinin araç alım satımında tüketici gibi işlem yapılması nedeniyle artan vergi hükümlülüğüne dikkat çekti.

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı hangi yükümlülükleri getiriyor?

·        Otomobil ticareti yapılan yerlerin yetki belgesi bulundurması ayrıca satış danışmanı olarak çalışan kişilerin de satış sertifikasına sahip olması gerekiyor.

·        Şahıslar yılda 3 den fazla araç alım-satımı yapamayacak.

·        10 yaş veya 200 km altı olan araçlar için ekspertiz raporu zorunlu olacak.

·        Galeri olarak tesis elden yerlerin yüksekliği en az 3 metre ve 2 giriş ve çıkış kapısı olacak.

·        İkinci el taşıtın motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren altı ay veya on bin kilometre, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altındadır.

·        Yukarıda belirtilen parçalarda garanti süresi içinde meydana gelen arızalar işletme tarafından, arızanın niteliğine göre üç ayı geçmeyen makul bir süre içinde giderilecek. Arızanın giderilmesine ilişkin masraflar işletmeye aittir. Araç sahibine 3 gün içinde ikame araç tesis edilecek.

 

 

 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN