Ustalar Belgelerini Aldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından TOBB MEYBEM A.Ş. adına düzenlenen mesleki yeterlilik sınavlarını başarıyla tamamlayan ustalar sertifikalarını FTSO Başkanı Akif Arıcan'ın elinden aldı.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından TOBB MEYBEM A.Ş. adına düzenlenen mesleki yeterlilik sınavlarını başarıyla tamamlayan ustalar sertifikalarını FTSO Başkanı Akif Arıcan'ın elinden aldı.

 

Arıcan törende yaptığı konuşmada, “Türkiye doğru yolda gidiyor. Herkes AB standartlarına uygun olarak mesleğini belgelendirecek. Belgesi olmayan o işi yapamayacak” dedi.

 

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM) A.Ş işbirliğinde yapılan belgelendirme sınavlarında başarılı olan ustalar sertifikalarını düzenlenen törenle aldılar.

 

Mesleki yeterlilik sınavları İlçemizde, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin kuruluşu olan Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM) A.Ş işbirliğiyle gerçekleştirmişti. Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi uygulama alanında gerçekleştirilen, Ahşap Kalıpçı (Seviye 3), Duvarcı (Seviye 3) ve Sıvacı (Seviye 3) bölümlerinde yapılan sınavlar sonucunda toplamda 99 aday; uygulamalı ve yazılı sınavlarda başarılı olarak belge almaya hak kazandı.

 

Başarılı olan adaylara Mesleki Yeterlilik Belgeleri ile Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartları, 5 Mayıs 2017 tarihinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan tören ile teslim edildi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Avrupa standartlarında bir ülke olma yolunda ilerlediğini ve mesleki belgelerin daha da önem kazanacağını belirtti. Mesleki Yeterlilik belgelerinin gelecekte daha da önemli olacağını dile getiren Arıcan “Herkes yaptığı işin eğitimini belgesini alarak çalışarak çalışacak. Biz de bunu TOBB’un belgelendirme merkezi adına biz burada bu faaliyetleri yürütüyoruz. Artık Avrupa yolunda bu işin belgesini alan bu işi yapacak. Biz de bu işi koordine ederek sınavların düzenlenmesinde önderlik yapıyoruz” dedi. Arıcan, Babadağ’da yapılan yamaç paraşütü spor turizminde pilot olarak turistlere eşlik eden yamaç paraşütü pilotluğunun da bir meslek olarak tanımlanması için çalışmaların tamamlandığını, gelecek günlerde FTSO’nun bir mesleki belgelendirme kuruluşu olarak bu alanda hizmet vereceğini kaydetti.

Konuşmanın ardından Akif Arıcan, başarılı adayları tebrik ederek Mesleki Yeterlilik Belgelerini takdim etti.

 

5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında 2015 ve 2016 tarihinde yayımlanmış olan tebliğler ile tehlikeli ve çok tehlikeli 48 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilmişti.

 

İş yaşamını ve ilgili meslek dallarında çalışanları oldukça yakından ilgilendiren bu zorunluluk kapsamında, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar sınav ve belgelendirme hizmeti vermeye devam ediyor.

 

SINAVLAR VE BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, zorunluluk kapsamında yer alan 19 meslekte MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş ile birlikte sınav ve belgelendirme hizmeti vermeye devam etmektedir.

·         Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Seviye 4,

·         Ahşap Kalıpçı Seviye 3,

·         Betonarme Demircisi Seviye 3,

·         Betoncu Seviye 3,

·         Duvarcı Seviye 3

·         İskele Kurulum Elemanı Seviye 3,

·         Sıvacı Seviye 3,

·         CNC Programcısı Seviye 4, Seviye 5,

·         Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Seviye 4

·         Isı Yalıtımcısı Seviye 3

·         İnşaat İşçisi Seviye 2

·         Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3

·         Panel Kalıpçı Seviye 3

·         Çelik Kaynakçısı Seviye 3

·         Makine Bakımcı Seviye 3, Seviye 4

 

Diğer tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan  meslekler için sınav ve belgelendirme faaliyetleri Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlar tarafından yapılacaktır.

 

Sınav ve Belge Ücretleri Devlet Tarafından Destekleniyor

Belge zorunluluğu olan mesleklerde yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretleri Bakanlar Kurulunun yayımladığı tarife kapsamında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanıyor. Sınavlarda başarılı olan kişilerin sınav ücretleri İşsizlik Fonu aracılığı ile kendilerine iade ediliyor.

 

Bu uygulama 31 Aralık 2017 tarihine kadar devam edecek. 01 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında ise sınav ücretlerinin yarısı karşılanacak.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN