BU SEFER KAÇ ŞİDDETİNDE SALLANDIK - Simber Cana Özdilek

BU SEFER KAÇ ŞİDDETİNDE SALLANDIK


Yine sallandık, hepimize geçmiş olsun. Olsun da geçmiyor ve geçmeyecek…

Yaşadığımız coğrafya, depremlerle birlikte yaşamayı öğretti bize. Çok çok mahalle sakinleri balkonlara çıkarak heyecanla birbirlerine bu sefer kesin 5 şiddetinde şeklinde yorumlarda bulunuyor. Hepimiz deprem konusunda uzmanlık kazandık. Gerçekten de 5,2 şiddetinde bir deprem daha atlattık. Deprem olduğu zaman içimi tuhaf bir his kaplıyor. Çocukluğum geliyor aklıma.İzmir’de 5. Katta oturduğumuz dairede dolapların üzerime yıkılacağını zannetmiştim. Aşağı inmek bir dert, kalmak ayrı bir dert, pencereden dışarı bakmayı bile düşünmek istemiyorum. Neyse ki kısa sürdü, kendimizi yastıklar ve pijamalarla apartmanın dışına attık hemen.  Yastık almayı da ihmal etmedik hani. O geceyi araçlarda bahçelerde geçirdik mahalle ahalisi olarak. Bu kadar yüksekte, şiddetli bir deprem sırasında  ne yapardık düşüncesi, daha o zaman zihnimde hep bir soru işareti olarak kaldı.

Her güzelin bir kusuru vardır. Deprem de bölgemizin kendine has değişmez özelliği…

1957 yılı 24 Nisan akşam 21.17 saatleri Fethiye halkının kalplerinde derin izler bırakacaktı. 200 yaralı olmasına karşın 19 kayıp ile atlatılan deprem, artçı sarsıntılar ile bir hafta sürmüş ve şu ana kadar yaşanan en büyük Fethiye depremi olarak tarih sayfalarındaki yerini almıştı. Bazı kaynaklara göre o zamanın kaymakamının halkı depremden sonra evlerde uyunmaması yönünde uyarması ve mahallelere Kızılay çadırları kurdurulması, can kaybının çok olmasını önlemişti. Günümüzde Karagözler ve Çarşı içinde varlığını sürdüren deprem evleri bu dönemlerde yaptırılmış.

Peki, sonrasında neler olmuş diye bakarsak denizler doldurularak ‘’Dolgu Sahası’’ oluşturulmuş…

En büyük temennimiz, bu şiddette bir depremi tekrar yaşamamak.

 İkinci Üniversitem Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümünde gördüğümüz Depremler konusu referans niteliği taşıdığı için teknik anlamda da konuya biraz değinebilirim.  Depremler öncü deprem ile varlığını hissettirir. Genellikle öncü deprem şiddetli olmaz ve ufak sarsıntılar ile geçer.  Büyük deprem olduktan sonraki ufak sarsıntılara ise,  adından da belli olacağı üzere Artçı Depremlerdir.

Teknolojinin dokunduğu bir alan da depremler…

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü kendi fay hattı sorgulama ekranını tüm kullanıcılar için açtı. Sorgulama ekranına giderek evinizin fay hattına ne kadar yakın olduğu, en yakın ve uzak depremin hangi saatlerde meydana geldiği bilgisine ulaşabiliyorsunuz.

Depremden uzak güzel günlere yakın olmak dileği ile

Sevgilerimle…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
09Şub

Bu işte bir kehanet var

02Şub

Unutmak istesem bile

26Oca
12Oca
05Oca

Sağlık olsun ama nasıl olsun

saniye sonra kapatılacak. REKLAMI GEÇ
Golden Key Residence 222