Karayiğit 'Üreten Muğla Projesini' Değerlendirdi

AK Parti İl Başkanlığı Tarım Komisyonu tarafından hazırlanarak 26 Ağustos'ta Ortaca ilçesinde başlatılan 'Üreten Muğla 2016' Projesi, son olarak Menteşe ilçesinde yapılan çalıştayla tamamlandı. Üreten Muğla Projesi toplantısına katılan 11 Ziraat Odası başkanlarından biri olan Fethiye Ziraat Odası başkanı Kenan Karayiğit gazetecilere toplantıyı değerlendirdi. Toplantının Muğla çiftçileri açısından olumlu geçtiğine değinen Karayiğit Muğla'da yaşanılan sorunların Ankara'ya gitmeden çözüleceğine söyledi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

AK Parti İl Başkanlığı Tarım Komisyonu tarafından hazırlanarak 26 Ağustos'ta Ortaca ilçesinde başlatılan “Üreten Muğla 2016” Projesi, son olarak Menteşe ilçesinde yapılan çalıştayla tamamlandı. Üreten Muğla Projesi toplantısına katılan 11 Ziraat Odası başkanlarından biri olan Fethiye Ziraat Odası başkanı Kenan Karayiğit gazetecilere toplantıyı değerlendirdi. Toplantının Muğla çiftçileri açısından olumlu geçtiğine değinen Karayiğit; Muğla’da yaşanılan sorunların Ankara’ya gitmeden çözüleceğine söyledi.

Fethiye Ziraat Odası başkanı Kenan Karayiğit konuşmasında “Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete yönetim kurulu üyeleriyle beraber 11 ziraat odası başkanını ve süt birliği, arıcılar birliği ve alabalık çiftlikleri kooperatif başkanlarını çağırdılar. Toplantıda her birim kendi dertlerini dile getirdi. Bizde 11 Ziraat odası başkanı  olarak çiftçilerin son zamanlardaki durumunu dile getirdik ve sorunlarını bir kitapçık haline getirdik. Bu kitapçığı il başkanımıza sunduk. İl başkanımız Muğla’daki sorunları çözeceklerine dair söz verdiler ama il bazında çözülemeyecek olan sorunları da gerekirse ziraat odası başkanlarıyla bakanlığa ve başbakanlığa ileteceklerini söylediler” dedi.

 

Konuşmasına devam eden  Karayiğit kitapçıkta geçen sorunları başlıklar halinde açıklayarak “Hayvancılık işletmelerinde elektrik kullanımı sorunlarını bunun ticaretten tarım sulamaya döndürülmesini istedik. Hayvancılık işletmelerinin su kullanımı sorunlarını ve su fiyatlarında indirim yapılmasını istedik. Zirai ilaç bayisi olan odalarda görevli ziraatçıların reçete yazma imkanının sağlanmasını istedik. Tarımsal amaçlı traktör ve iş makinelerinin ziraat odalarında ruhsatlandırılmasını istedik. Biz sadece biçerdöverleri ruhsatlandırıyorduk. Sulama birlikleriyle sorunlar yaşıyorduk. Bunu ortadan kaldırmak için çiftçilerin tekrar ruhsatlandırılmasında yardımcı olunmasını istedik.  Tarımsal danışmanlığı hizmetlerinde katkı payı alınmasını istedik. Daha önce bizim yüzde 50 hibeli makine destek hibelerimiz vardı. Bu son yıllarda kesildi. Bu tarımsal hibe desteğinin yeniden başlatılmasını istedik. Tarımsal girdi fiyatlarının kontrol altına alınmasını istedik. Kontrol edilmeyen küçük ölçekli meraların hazineye devredilmesini istedik. Tarımda eşiyle birlikte çalışan kadın çiftçilerin sosyal güvencesini istedik. Ayrıca balıkçılarımızın sorunlarını bizde dile getirdik. Benim söylediklerim çoğunlukla Fethiye ve Seydikemer çiftçilerini ilgilendiren sorunlar. Yaş sebzede alternatif pazarların öncelikle ve ivedilikle açılmasını bekliyoruz. Geçen sene yaşanan uçak krizinin ekonomiye olan zararını herkes hissetti. Rusya pazarının açılmasını dört gözle bekliyoruz ama sadece Rusya’yla kalmayalım. Alternatif pazarlarımızı da oluşturalım. Limon ve narenciyede Rusya pazarı açıldı ama ivedilik yok” dedi.  Üreten Muğla toplantısının faydalı olduğunu belirten Karayiğit  “Çünkü her şey Ankara’da çözülsün diye beklemek zaman kaybı. Sayın İl Başkanı Mete, Muğla’da yaşanılan sorunları Ankara’ya taşımak yerine bölgede çözeriz garantisi verdi. Bu bizi çok sevindirdi” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN