ŞABAN ARIKAN 'MAVİ YOLCULUK VE DENİZ TURİZMİNİ' DEĞERLENDİRDİ…

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Deniz Ticaret Odası Fethiye şubesi başkanı Şaban Arıkan Mavi Yolculuk ve Fethiye Limanına gelen turistlerden alınan 1 Euroluk ayak bastı parası konularında açıklamada bulundu. Arıkan Mavi Yolculuk ile ilgili açıklamasında umutların devam ettiğini ve Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında bir toparlanmanın yaşanacağını ifade etti. Yine Arıkan değerlendirmesinde 1 Euro'luk ayak bastı parası ile ilgili olarak Muğla Büyükşehir Belediyesinin aldığı ayak bastı parası çok yüksek bir meblağ değil, dedi…

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Deniz Ticaret Odası Fethiye şubesi başkanı Şaban Arıkan; Mavi Yolculuk ve  Fethiye Limanına gelen turistlerden alınan  1 Euroluk ayak bastı parası konularında açıklamada bulundu. Arıkan  Mavi Yolculuk ile ilgili açıklamasında umutların devam ettiğini ve Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında bir toparlanmanın yaşanacağını  ifade etti. Yine Arıkan değerlendirmesinde  1 Euro’luk ayak bastı parası ile ilgili olarak Muğla Büyükşehir Belediyesinin aldığı ayak bastı parası çok yüksek bir meblağ değil, dedi…

“MAVİ YOLCULUK, 2017 YILINDAN UMUTLU”                                                                                                               2014 yılında çok iyi bir sezon geçiren, 2015’te Rusya krizi ve Suriye’deki göçmenler nedeniyle gerilemenin yaşandığı, ardından yaşanan terör olaylarıyla 2016’da çok kötü bir sezon geçiren Mavi Yolculuk, 2017 yılından umutlu. Fethiye’nin önemli sektörlerinden biri olan ve adeta marka haline gelen Mavi Yolculukta 2014 yılında 12 bin hafta tur yapılırken, 2016 yılında bu rakam 6 bin 500 hafta tur olarak yarı yarıya düştü. 2017 yılında umut etmeye devam ettiklerini ifade eden DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan; “Bayram turizmi geçen seneye göre daha az yoğunlukta geçti ama bizim esas problemimiz günü birlik tur ve otel turizminden ziyade mavi tur teknelerimizin iş yapmaması. Çünkü bu bölgeye daha fazla ekonomik katkı sağlayacak, müşteri getirecek sektör mavi yolculuk. İnşallah Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında kendini toparlar diye umuyoruz” diye konuştu.

“BİN 300 CİVARINDAKİ SAİLİNG TEKNELERİ  500’E DÜŞTÜ”                                                                                  Arıkan, Fethiye bölgesinden bin 300 civarındaki sailing teknelerin 500’e düştüğüne dikkati çekerek; “Bunların çoğu Hırvatistan ve Yunanistan’a gittiler. Bu ülke ekonomisine büyük bir darbe. Maalesef guletlerimizdeki rezervasyonlar geçen seneki rezervasyonları geriden takip ediyor” dedi. Tur teknelerinde ücretlerin sezona göre ayarlanamayacağını belirten Arıkan “Denizcilik işi maliyetli bir iş. Bir tekneyi sezona hazırlamak için her yıl bin Euro’yu harcamanız gerekir. Ayrıca aynı personel ile çalışmak zorundasınız. Aynı yakıtı yakmak mecburiyetindesiniz. Dolaysıyla belli bir maliyetin altına inme şansınız yok” ifadelerini kullandı.

“ŞUANDA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ALDIĞI AYAK BASTI PARASI ÇOK YÜKSEK BİR MEBLAĞ DEĞİL”   Fethiye Limanı ve yat yanaşma yerlerinin Muğla Büyükşehir Belediyesine geçmesinin ardından alınan 1 Euro ayakbastı ücreti bazı çevrelerin tepkisini çekerken İMEAK DTO Başkanı Şaban Arıkan, “Ayakbastı parasının kaldırılması bölge turizmine fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum” dedi. Muğla Büyükşehir Belediyesine devredilen Fethiye Limanı ve yat yanaşma yerlerinde alınan 1 Euro ayakbastı ücreti, kötü giden turizm sezonunda tepki  mi  çekti” sorusu ile ilgili açıklamada bulunan  İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan şunları söyledi “Ayakbastı parası sadece Türkiye’de değil, dünyada birçok limanda var. Yalnız bu ayakbastı paralarının ne kadar olduğu önemli. Az veya çok liman işletmeleri kendi giderlerine göre ayakbastı paralarını belirleyebiliyorlar. Şuanda Büyükşehir Belediyesinin aldığı ayak bastı parası çok yüksek bir meblağ değil. Fakat turizmin kötü gitmesi dolayısıyla bu bile insanlarımıza yük gelebiliyor. Bununda kaldırılması bölge turizmine fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum” dedi.  Arıkan, liman işletmelerinin ayakta kalabilmesi için ayakbastı paralarının alınması gerektiğine de dikkati çekerek; “Bizim limanlarımıza çok fazla gemi uğramıyor, çok fazla geliri olan limanlar değil. Bu limanlarında işletme giderleri var. Bunlarda işletme giderlerini karşılayabilmek adına bu tür paraları tahsil edebiliyorlar” dedi. Konuşmasının sonunda  Deniz Ticaret Odası Fethiye şubesi başkanı Şaban Arıkan;  basın mensuplarına  DTO şapka ve tişörtlerini hediye etti. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN